středa 21. března 2012

ZPRACOVÁNÍ JEČMENE A TEST KVALITY

ZPRACOVÁNÍ JEČMENE

Výrobně nejnáročnější, ale pro uživatele nejpraktičtější způsob je tento - tráva se sklidí, umyje a vylisuje. Vylisovaná šťáva se ve speciálním zařízení při nízkých teplotách do 31orychle vysuší. Tím vynikne 100% čistý a nepasterizovaný prášek pro přípravu šťávy jemné chuti. Tento zpracovatelský proces umožňuje získat živý rostlinný nektar, zelenou rostlinnou mízu. Účinné složky jsou zachovány. Od okamžiku sklizně, přes lisování, sušení až do vakuového zabalení suroviny uplyne jen několik hodin. Prášek je sám o sobě světle zelený, ale po rozpuštění ve vodě získá sytě zelenou barvu. Světlá zeleň prášku je dána lomem světelných paprsků dopadajících na jemné částečky prášku.

Prášek je citlivý, proto je třeba jej chránit a udržovat v naprostém suchu při pokojové teplotě a v temnu.


TEST KVALITY ZELENÉHO JEČMENE

O "živosti" takto zpracovaného prášku ze zeleného ječmene je možné se přesvědčit pomocí testu.

O enzymatické hodnotě vypovídá test horkou vodou. Rozšejkrujte prášek v horké vodě a pozorujte reakci. "Živá", dosud tepelně nezpracovaná bílkovina se shlukne a vytvoří na hladině vysrážený povlak, který se dál nerozpouští. To je důkaz "živosti", neboť tak se chová bílkovina, která neprošla tepelně znehodnujícím procesem. 



Použitá literatura: Kniha o nápoji z trávy III., Václav Rathouský


Žádné komentáře:

Okomentovat