středa 21. března 2012

10 klíčových vlastnosti zeleného ječmene

1. Zelené nápoje sytí
 i čistí organismus zároveň.  

Jsme složeni přibližně ze 70 biliónů buněk. 
Každá buňka stejně jako celý organismus potřebuje 
hodnotnou stravu a dokonalé vylučování. 

Zelené nápoje buňky sytí i pročišťují zároveň. Čištěním a zásobováním organismu prodlužujeme biologický věk. Mezi věkem "chronologickým"a "biologickým" je výrazný rozdíl. Chronologické stáří je definováno datem narození. Je to počet let, která jsme již prožili. Tento věk ale nic neříká o tom, kolik let je před námi. 

To naznačuje věk "biologický". Je to věk reálný, který vyjadřuje míru opotřebení organismu. Dvěma lidem je čtyřicet let a jeden vypadá a cítí se na třicet. Druhý, chronologicky stejně starý, vypadá na padesát a cítí se na sto. To je reálný, biologický věk. Je určován genetikou, psychikou, vnějšími okolnostmi a životním stylem, jehož podstatnou částí je výživa.

 Nejvíce pro své zdraví v této oblasti uděláme změnou obsahu našich talířů. Proti této změně stojí ale dvě mocné síly - nedostatek vůle a rychlá doba. Soudný člověk pohlédne na svůj talíř a odpoví si, zda je vše v pořádku. Pokud nikoliv, nejlepším řešením jsou zelené potraviny a zelené nápoje. Ty zhodnotí všechny potenciálně prospěšné složky našeho jídelníčku a zneškodní složky potenciálně škodlivé. Tím náš imunitní systém nastaví na vyšší výkonnost. Zelený nápoj neničí viry ani bakterie. Nepromazává klouby a neotupuje akutní bolest. Není, a přece JE "všelékem". Povzbudí a posílí přirozenou imunitu a s problémy si stejně nikdo neporadí lépe, než ona sama.

2. Zelené nápoje jsou komplexní 
a přirozené. 

Jejich fytolátky působí souvztažně a jejich účinek nelze srovnat s žádnou umělou kombinací. Látky jsou propojeny a posilují se. Dohromady tvoří chemickou reakci, podobnou "dominovému efektu". Postavte články domina, vynechejte jediný kousek uprostřed a hra končí. I život je chemickou řetězovou reakcí, která končí ztrátou byť jediného prvku. V rostlinách bylo např. identifikováno přes 600 různých karotenů. Syntetika ale obsahují karoteny maximálně 3! Při norské studii podávali kuřákům  preparáty  s  beta  karotenem.  Přestali  s  tím.  Riziko  onemocnění  rakovinou  plic  vůbec neklesalo. Naproti tomu "obyčejná" mrkev snížila riziko o 40 %. V izolovaných preparátech prostě chybí spojovací látky, které účinky zvyšují. Američané za izolované látky utratí nejvíce peněz, přesto jsou až na 25. místě v žebříčku dlouhověkosti. Hans-Günter Berner v knize "Hladovění nad plným hrncem" vykresluje človíčka, který se cpe, tloustne, ale přesto umírá na nutriční podvýživu. 

Zdravotní problémy souvisejí i s nedostatkem minerálů. Vyčerpaná půda živí plodiny, ty sytí nás, a proto i přes plná břicha umíráme hlady. Co myslíte, chybí našemu tělu minerály jako například železo či vápník? Ano, chybí. A chybí nám na talíři? Nechybí! Naopak jsme jimi přejezeni jako žádná generace před námi! Žádná generace před námi se tolik necpala masem, sýrem a mlékem, které těmito látkami přetékají. Nižádná generace se "neucpávala" sušenkami obohacenými vápníkem a vitamíny. 
A přesto žádná generace tolik netrpěla nedostatkem těchto látek, kterými se my krmíme od rána do večera. I kdybychom se vápníkem opravdu krmili od rána do večera, bez fytolátek a bez pohybu nám pouze zanese ledviny. Bez zásaditého prostředí a vazeb na fytolátky nám železo pouze zabetonuje stolici a tím potrhá konečník. Mnozí se úzce zajímají jen o nutriční hodnoty, ale nerozumí tomu, že látky
účinkují v přirozeném prostředí 1000x silněji. Proto pozitivní reakce vyvolá již malinká dávka správné stravy.

3. Zelené nápoje mají vysoký 
obsah chlorofylu.
Jestli o kvalitě benzínu vypovídá výše oktanového čísla, tak o kvalitě zelené stravy vypovídá množství chlorofylového pigmentu. Už v roce 1940 přinesl chirurgický časopis "Journal of Surgery" zprávu o 1200 nemocných, kterým chlorofyl urychlil hojení ran. Chlorofyl se podle Barbary Simonsohnové chová jako "kondenzátor sluneční energie". Dr. Swopeová o něm říká že "zelenou krev rostlin mění v našem
těle  na  červenou".  Proč?  Je  pozoruhodné, že  hemoglobin,  naše  krevní  barvivo,  má  podobnou chemickou strukturu jako chlorofyl. Rostliny díky chlorofylu žijí a my lidé dýcháme. 

Chlorofyl nám zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran, popálenin a brání zánětům a infekcím. Díky němu dochází k lepšímu přenosu kyslíku, což zvyšuje výkon a brání vzniku infekčního prostředí. Zajímavý je názor léčitelů. Ti tvrdí: V zeleném barvivu je koncentrováno sluneční světlo a energie, která nám předává moudrost a lásku. Zelená hraje roli i při léčbě barvami, uklidňuje, harmonizuje a léčí tělo i duši. Zelená je barvou srdeční čakry, centra naší energie, a zelené potraviny tuto čakru posilují. Zelený ječmen obsahuje tryptofan, ze kterého se tvoří serotonin, hormon radosti a štěstí. Bez něj hloupneme a ztrácíme vyrovnanost a pocit štěstí. S poklesem hodnoty serotoninu přijde deprese a únava. Večer tělo přemění serotonin na melatonin a my lépe usínáme. Pozoruhodná shoda vědy a intuice, že?

Chlorofyl je ale pouze jedním z řady dalších rostlinných barviv. V trávě se nachází i alfa a beta karoten, zeaxanthin a řada xantofylů. Ty ale nejsou vidět, protože je chlorofyl všechny překryje.

4. Zelené nápoje jsou 
enzymaticky aktivní. 

Všichni  se  rodíme  s  jakousi  "enzymatickou  bankou",  jejíž  vyčerpání  znamená  smrt.  Tepelně zpracované jídlo sice chutná, ale zároveň se chová jako pijavice. Vysává naše enzymatické zásoby. Život z vlastních zásob připomíná příběh cesty kolem světa za 80 dní. S větrem o závod pluli cestovatelé za velkým cílem. Došlo uhlí, odtrhali dřevo z trupu lodi a nakonec spálili i drahocenný nábytek  z  podpalubí.  Cíl  byl  důležitější  než  vybavení.  A  tělo  funguje  obdobně.  

Ideální  strava organismus nevysává, ale sytí! I proto zelené nápoje pijí lidé, kteří sahají na hranice svých možností. Vrcholoví sportovci jako kulturista David Hawk, maratónec Jerry Dunn či profesionální golfová legenda Arnold Palmer jistě vědí, co dělají, když pravidelně pijí zelené nápoje.

5. Zelené nápoje jsou 
zásadotvorné. 

98 % populace trpí nemocemi zubů. A jaká je příčina zubního kazu? Překyselení organismu. Nevěřte zázračným zubním pastám! Jistěže na kratičko osvěží dech a strhnou zubní plak, ale zuby se nekazí proto, že je málo čistíme, ale potřebujeme je čistit proto, že špatně jíme. Zelená strava působízásadotvorně a to drží na uzdě rakovinotvorné látky žijící z překyselení. Nejdramatičtějším příkladem je krev. Ta prostě musí mít zásaditost okolo 7,4. To je otázka života a smrti. 

Jestliže hrozí celkové překyselení, organismus poměr kyselosti a zásad nerovnoměrně rozloží, aby nedošlo k ohrožení životně důležitých center. Obrazně řečeno, přelije zásaditost z míst, kde nás ztráta ideálního prostředí tolik neohrozí. Třeba z ústní dutiny, tenkého střeva a z močového ústrojí. Nejprve si "půjčí" od úst. Důsledkem je zvýšená kazivost zubů, zubní plak, krvácivost dásní, parodontóza a např. zápach z úst. Ještě horší je, že kyseliny naruší chuťové pohárky, čímž zvýší chuť na cukry, tuky a sůl.

 Zelené nápoje kyselost vyrovnávají. Ústní problémy pak přirozeně mizí. Zdraví není žádný zázrak! Být zdravý je normální. A co na to diabetici? Regulace zásaditosti upravuje průchod cukrů skrze střevní stěny. Tím se postupně normalizuje hladina cukru v krvi. I toto se děje zcela přirozeně! Je to funkce řádné stravy. Problém překyselení je učebnicovým příkladem vztahu: příčina - nemoc - léčba. Jen v Německu se za léky proti překyselení a pálení žáhy utratí 3 miliony euro ročně! Tyto "léky" na několik hodin neutralizují žaludeční  kyseliny.  Když  ale  kyselinu  potřebujeme  na  trávení,  máme  smůlu,  není. Nestrávená potrava putuje střevy a stane se jedovatou. Antacida potlačí i kyselost, které je nezbytná. Pamatujme, překyselená těla potřebují "průplach" zásaditou stravou, jinak vzniká prostředí, ve kterém se nemoci líhnou jako kuřata v inkubátoru. Nemoc je parazit. Žije z nás. Sytí se námi. Nemoc si krmíme  jako  domácího  mazlíčka,  který  se  zvrhne  v  nezvládnutelnou  bestii.  Medicína  je  pouze "management krize". Léky té námi vykrmené hyeně sice nasadí náhubek, ale jediným řešením je jíst zelenou stravu, která vývoj nemocí ruší. 

Přínos pro děti: Šťáva z mladého ječmene má stejné pH jako mateřské mléko. Se zelenými nápoji začněte co nejdříve po odstavení od prsu. Mladý ječmen vytváří přirozené prostředí lépe než pasterizované kyselinotvorné ovocné džusy obsahující cukr. Navrhuji pokus. Zalijte své pokojové rostliny Coca-colou. Za dva dny odumřou z překyselení. U dětí můžete limonádami vyvolat osteoporózu už v jedenácti letech. Nezvykejte děti na sladké, vyrostou z nich slaboši! Učte je alespoň 1x denně pít "zelené mléko". Trochu vykompenzujete zlozvyky, se kterými prohráváte a možná již ani nebojujete.

6. Zelené nápoje mají vysokou 
přirozenou antioxidační aktivitu. 

Pokud neužíváme zelené antioxidanty, pleť trpí a stárne i přes sebedražší kosmetickou péči. Klaus Oberbeil říká: "Bez antioxidantů pleť při opalování žlukne stejně jako máslo ponechané na slunci". Ministerstvo zemědělství v USA v doporučení z r. 1995 uvádí: "Antioxidanty v potravinách rostlinného původu snižují riziko onemocnění rakovinou a chronickými chorobami." Zelená šťáva brání před
rentgenovým i jinými druhy záření. 

Dr. Hagiwara popisuje zkušenost s kožním zánětem, který si způsobil vařící vodou: "Po opaření mi vznikly rozsáhlé mokvající puchýře a hrozila infekce. Podobné úrazy se mi těžce hojí, tak jsem popáleninu potíral šťávou z mladého ječmene. Léčba trvala kratší dobu a nebyla tak bolestivá". Proto zadal dr. Hagiwara týmu výzkumníků úkol testovat šťávu na kožní onemocnění včetně slunečních popálenin. V severních zemích užívají světlovlasí lidé se špatnoupigmentací džus z ječmene i k vnějšímu potírání pokožky. Pro světlejší severské typy platí výzva k užívání zelených potravin o to více. 

7. Ječmen je bezlepkový

Listy ječmene lepek (gluten) neobsahují.


8. Popíjení ječmene ve formě nápoje

Ječmen jako nápoj je vstřebatelnější než ječmen prodáváný ve formě tablet. Proces vytřebání začíná již v ústech a během 20 minut je nápoj stráven. Nástup energie je velice rychlý a stravitelnost nutričních látek je maximální. Navíc touto formou nelze ošidit další klíčovou složku zdravého životního stylu, kterou je pitný režim. 


9. Zelený nápoj a enzymy

Vědci identifikovali v lidském těle přes 3 000 enzymů. Bez nich by došlo k narušení všech životních funkcí jako je trávení, dýchání, pohybu, atd. V roce 1979 zaznělo na zasedání japonských farmaceutických společností, že extrakt zeleného ječmene obsahuje více než 20 enzymů. V ječmeni je i: 
  • superoxiddismutáza  (SOD),  likvidátor volných radikálů
  • cytochromoxidáza, enzym urychlující oxidaci a redukci
  • kataláza, rozkládající peroxid vodíků na kyslík a vodu pro snadné vyloučení z těla
  • oxidáza, nutná ke zpracování mastných kyselin
  • transhzdrogenáza, důležitá pro srdeční tkáň, atd.


10. Úžasná výživová hodnota ječmene
 Jedna lžička ječmene odpovídá nutričně několika kusům zeleniny. Odpovídá například výživné hodnotě dvou hlávek brokolice. Dr. Schnabel tvrdil, že se 7,5 kg pšeničné trávy vyrovná 175 kg běžné zahradní zeleniny. 


Zelený ječmen je možné koupit a objednat zde!


Použitá literatura: Kniha o nápoji z trávy III., Václav Rathouský. 






Žádné komentáře:

Okomentovat